Από Αργύρης Σιμώνης
Όταν ο Κύριος αναστήθηκε από τους νεκρούς, έμεινε για ένα διάστημα με τους μαθητές Του πριν αναληφθεί:
"μέχρι την ημέρα κατά την οποία αναλήφθηκε, αφού διαμέσου τού Αγίου Πνεύματος έδωσε εντολές στους αποστόλους, που διάλεξε·" (Πράξ. 1:2)
"στους οποίους και φανέρωσε τον εαυτό του ζωντανό, μετά το πάθος του, με πολλά τεκμήρια, καθώς εμφανιζόταν σ' αυτούς για 40 ημέρες, λέγοντάς τους τα σχετικά με τη βασιλεία τού Θεού." (Πράξ. 1:3)
Σε όλους μας αρέσει η νοοτροπία του φαστ φουντ, δηλαδή αυτό που θέλω το θέλω εδώ και τώρα, αλλά η ζωή μας διδάσκει ότι για κάποιους ανθρώπους ή κάποια πράγματα στη ζωή μας πρέπει να περιμένουμε.
Πόσοι από εμάς όμως έχουμε μάθει να περιμένουμε τον Θεό ή αλλιώς τον χρόνο του Κυρίου μέχρι να γίνουν κάποια πράγματα;
Ο Θεός ξέρετε δεν έχει ένα ρολόι με ξυπνητήρι για να Του υπενθυμίζει πότε πρέπει να κάνει κάτι. Κι όμως, ο Θεός ΠΟΤΕ δεν αργεί.
Η ημέρα της Πεντηκοστής ήρθε 50 μέρες μετά την Ανάσταση. Επί 40 μέρες είδαμε ότι ο Κύριος συνέχιζε να είναι με τους μαθητές Του, που σημαίνει ότι αφού ο Κύριος αναλήφθηκε, έπρεπε να περιμένουν για 10 ακόμα ημέρες πριν λάβουν την υπόσχεση, δηλαδή το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος.
Για αυτές τις 10 ημέρες θα μιλήσω σήμερα. Θα δούμε τι συνέβη και τι διδάγματα παίρνουμε από τις Γραφές.
--------------------
Μετά την Ανάσταση, ο Κύριος έμεινε για 40 μέρες στη γη. Ποια ήταν τα τελευταία λόγια του Ιησού, τι είπε στους μαθητές Του να κάνουν λίγο πριν Αυτός αναληφθεί;
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα σκέφτεστε τα λόγια που διαβάζουμε στο Μάρκο και στον Ματθαίο:
"Και τους είπε: Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο, και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την κτίση." (Μάρκ. 16:15)
"Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί· όποιος, όμως, απιστήσει, θα κατακριθεί." (Μάρκ. 16:16)
"Αφού, λοιπόν, πορευτείτε, κάντε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος," (Ματθ. 28:19)
"διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα παρήγγειλα σε σας· και δέστε, εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα. Αμήν." (Ματθ. 28:20)
Η λέξη δηλαδή που σκέφτεστε είναι η λέξη "πηγαίνετε". Είναι όμως έτσι; Στο τελευταίο κεφάλαιο του κατά Λουκά, στο κεφ. 24, και στο πρώτο κεφάλαιο των Πράξεων (που συγγραφέας είναι πάλι ο Λουκάς), βλέπουμε καθαρά ποια ήταν τα τελευταία λόγια που μίλησε ο Κύριος λίγο πριν αναληφθεί. Οι τελευταίες Του λέξεις δεν ήταν "πηγαίνετε", αλλά "ΚΑΘΗΣΤΕ", και "ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ". Ο Κύριος το είπε αυτό, επειδή αν προσπαθούσαν να πάνε πριν πάρουν δύναμη, δεν θα κατάφερναν τίποτα! Σας το διαβάζω:
"Και δέστε, εγώ στέλνω την υπόσχεση του Πατέρα μου επάνω σας· κι εσείς ΚΑΘΗΣΤΕ στην πόλη, την Ιερουσαλήμ, μέχρις ότου ντυθείτε δύναμη από ψηλά." (Λουκ. 24:49)
"Και τους έφερε έξω, μέχρι τη Βηθανία· και καθώς σήκωσε τα χέρια του ψηλά, τους ευλόγησε." (Λουκ. 24:50)
"Και ενώ τους ευλογούσε, αποχωρίστηκε απ' αυτούς, και ανυψωνόταν προς τον ουρανό." (Λουκ. 24:51)
"Κι αυτοί, αφού τον προσκύνησαν, επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ με μεγάλη χαρά." (Λουκ. 24:52)
"Και καθώς συναναστρεφόταν μαζί τους, τους παρήγγειλε να μη απομακρυνθούν από τα Ιεροσόλυμα, αλλά να ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ την υπόσχεση του Πατέρα, που ακούσατε, τους είπε, από μένα." (Πράξ. 1:4)
"αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα· και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια, και μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης." (Πράξ. 1:8)
"Και όταν τα είπε αυτά, ενώ αυτοί τον έβλεπαν, αναλήφθηκε, και από κάτω του μια νεφέλη τον πήρε από τα μάτια τους." (Πράξ. 1:9)
Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει. Πόσες φορές έχετε κάνει κράτηση σε ένα εστιατόριο και βιάζεστε να πάτε εκεί στην ώρα σας, αλλά μόλις φτάσετε κάθεστε σε αναμένα κάρβουνα όσο περιμένετε μέχρι να σας δώσουν το τραπέζι που κλείσατε; Ρωτάτε και διαμαρτύρεστε, έγινε η κράτηση; Γιατί αργούν να έρθουν; Μήπως έγινε κάποιο λάθος; Μήπως κάποιος άλλος πήρε το τραπέζι μας; Που είναι ο υπεύθυνος να του μιλήσω;
Μήπως μόνο σε μένα συμβαίνει αυτό;
Αυτό θα εξηγήσω στο μήνυμα. Γιατί ο Θεός μας κάνει να περιμένουμε; Γιατί ο Ιησούς δεν έμεινε και τις 50 μέρες μαζί με τους μαθητές Του που επρόκειτο να λάβουν την υπόσχεση του Αγίου Πνεύματος; Γιατί έμεινε μόνο 40 μέρες και τους έκανε να περιμένουν για τις επόμενες 10;
Θα δούμε επίσης που έπρεπε να περιμένουν και πώς έπρεπε να περιμένουν. Με άλλα λόγια, αν περιμένεις μια υπόσχεση από τον Θεό,
- που πρέπει να περιμένεις,
- πώς πρέπει να περιμένεις και
- γιατί πρέπει να περιμένεις;
--------------------------------------
1. ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ;
Στο ερώτημα αυτό, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι μαθητές περίμεναν στο ανώγειο για την εκπλήρωση της υπόσχεσης. Αυτό είναι σωστό, αλλά μόνο εν μέρει. Και θα το εξηγήσω.
Οι μαθητές που περίμεναν σε εκείνο το ανώγειο, ήταν στον αριθμό 120. Ήταν οι πρώτοι δώδεκα μαθητές Του, οι 70 που έστειλε (Λουκ. 10:1), καθώς και οι γυναίκες που Τον ακολουθούσαν:
"Τότε, επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ από το βουνό που αποκαλείται των Ελαιών, το οποίο είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ, απέχοντας δρόμον σαββάτου." (Πράξ. 1:12)
"Και όταν μπήκαν μέσα, ανέβηκαν στο ανώγειο, όπου είχαν το κατάλυμα, ο Πέτρος και ο Ιάκωβος, και ο Ιωάννης και ο Ανδρέας, ο Φίλιππος και ο Θωμάς, ο Βαρθολομαίος και ο Ματθαίος, ο Ιάκωβος του Αλφαίου, και ο Σίμωνας ο Ζηλωτής, και ο Ιούδας τού Ιακώβου." (Πράξ. 1:13)
"Όλοι αυτοί προσκαρτερούσαν με μια ψυχή στην προσευχή και τη δέηση, μαζί με τις γυναίκες και τη Μαρία, τη μητέρα τού Ιησού, και μαζί με τους αδελφούς του." (Πράξ. 1:14)
"Και κατά τις ημέρες αυτές, ο Πέτρος, αφού σηκώθηκε στο μέσον των μαθητών, είπε, (ο δε αριθμός των παρόντων εκεί ήταν περίπου 120):" (Πράξ. 1:15)
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όλες αυτές τις 10 μέρες περίμεναν εκεί στο ανώγειο χωρίς να πάνε πουθενά αλλού. Κοιτάξτε τι μας περιγράφει ο Λουκάς:
"Κι αυτοί, αφού τον προσκύνησαν, ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ στην Ιερουσαλήμ με μεγάλη χαρά." (Λουκ. 24:52)
"Και ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ, δοξάζοντας και ευλογώντας τον Θεό. Αμήν." (Λουκ. 24:53)
Αυτό σημαίνει ότι ούτε βρίσκονταν στο ανώγειο, ούτε στο ναό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, αλλά απλά ότι συνεχώς επισκέπτονταν το ναό "δοξάζοντας και ευλογώντας τον Θεό". Αυτή δηλαδή ήταν η προτεραιότητά τους.
~~ Έτσι γεννήθηκε η πρώτη Εκκλησία. Στον Ναό και στο ανώγειο. Και έτσι συνεχίζει να λειτουργεί. Στο σπίτι και στον ναό. Αν έχετε εκκλησία μόνο την Κυριακή στον ναό, αλλά δεν έχετε εκκλησία στο σπίτι σας τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, να ξέρετε ότι σίγουρα χάνετε κάτι. Χρειαζόμαστε και το ένα και το άλλο. Και την προσωπική μας ώρα με τον Κύριο στο σπίτι μας, αλλά και την κοινωνία με τα αδέλφια στον ναό. ~~
Υπάρχουν διαφωνίες που πολλές φορές προκαλούν διαμάχες για το πότε πρέπει να λατρεύουμε τον Κύριο. Κάποιοι λένε ότι η λατρεία προς τον Κύριο πρέπει να γίνεται το Σάββατο και άλλοι την Κυριακή. Την απάντηση την παίρνουμε από την πρακτική που εφάρμοζε η πρώτη Εκκλησία:
"Και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ έμεναν σταθερά ως μια ψυχή ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ, και έκοβαν τον άρτο ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ· και έτρωγαν μαζί την τροφή με αγαλλίαση και απλότητα καρδιάς," (Πράξ. 2:46)
"δοξολογώντας τον Θεό, και βρίσκοντας χάρη μπροστά σε ολόκληρο τον λαό. Και ο Κύριος πρόσθετε καθημερινά στην εκκλησία αυτούς που σώζονταν." (Πράξ. 2:47)
"Και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ και ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ, δεν έπαυαν να διδάσκουν και να ευαγγελίζονται τον Ιησού Χριστό." (Πράξ. 5:42)
"Χαιρετήστε τή Πρίσκιλλα και τον Ακύλα, τους συνεργούς μου εν Χριστώ Ιησού·" (Ρωμ. 16:3)
"χαιρετήστε και την κατ' οίκον εκκλησία τους..." (Ρωμ. 16:5)
Πέρα όμως του ότι βρίσκονταν στον ναό και στα σπίτια, υπάρχει μια βαθύτερη αλήθεια. Όταν ρώτησαν τον Ιησού ποια είναι η μεγαλύτερη εντολή, τους είπε:
"... «Θα αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου από όλη την καρδιά σου, και από όλη την ψυχή σου, και από όλη τη διάνοιά σου»." (Ματθ. 22:37)
"Αυτή είναι πρώτη και μεγάλη εντολή." (Ματθ. 22:38)
"Δεύτερη, όμως, όμοια μ' αυτή είναι: «Θα αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου»." (Ματθ. 22:39)
~~ Με άλλα λόγια, αυτό που ο Κύριος τους είπε ήταν να έχουν σχέση με τον Θεό και με θεοσεβείς ανθρώπους. ~~
Απαντώ την αρχική ερώτηση: Που πρέπει να περιμένω την υπόσχεση του Θεού; Και είμαι σίγουρος ότι ΟΛΟΙ περιμένουμε κάποια υπόσχεση του Κυρίου να εκπληρωθεί στη ζωή μας, για την υγεία μας, τον γάμο μας, τα παιδιά μας, τα οικονομικά μας, την εργασία μας, το μέλλον μας. Που πρέπει λοιπόν να περιμένουμε;
~~ Το είδαμε λίγο πιο πάνω στα εδάφια που διαβάσαμε. Περιμένουμε μένοντας σε σχέση με τον Θεό και με θεοσεβείς ανθρώπους, δηλαδή με πιστούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, και αν δεν το κάνεις κινδυνεύεις να τα παρατήσεις και να χάσεις την εκπλήρωση της υπόσχεσης. ~~
ΑΠΕΙΚΟΝΗΣΗ:
Όταν ανοίγεις το κινητό σου, βγάζει στο επάνω μέρος της οθόνης κάτι τελίτσες και ένα σήμα αναζήτησης. Και τι λέει; "Αναζήτηση σύνδεσης".
~~ Κάθε άνθρωπος από τη στιγμή που θα γεννηθεί, έρχεται στον κόσμο με αυτήν την αναζήτηση σύνδεσης. Ο Θεός μας έχει δημιουργήσει με μία έμφυτη ανάγκη αναζήτησης μαζί με Αυτόν και μαζί με ανθρώπους. ~~
Ο Κύριος είπε:
"Σ' αυτές τις δύο εντολές κρέμονται ολόκληρος ο νόμος και οι προφήτες." (Ματθ. 22:40)
Θέλετε να δείτε συνοπτικά ΟΛΗ την Αγία Γραφή σε μία πρόταση;
"Να έχετε σχέση με τον Θεό και με τους ανθρώπους Του."
-------------------------
2. ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ;
Πώς περίμεναν οι πρώτοι πιστοί;
"Όλοι αυτοί προσκαρτερούσαν με ΜΙΑ ΨΥΧΗ στην ΠΡΟΣΕΥΧΗ και τη ΔΕΗΣΗ, ..." (Πράξ. 1:14)
Προσευχή σημαίνει να ζητάμε, και δέηση σημαίνει να ζητάμε ένθερμα.
"... Πολύ ισχύει η δέηση του δικαίου που γίνεται ένθερμα." (Ιακ. 5:16)
Η προσευχή αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της Εκκλησίας. Δεν προσευχόμαστε από υποχρέωση, αλλά όταν προσευχόμαστε επικοινωνούμε με τον Θεό, Του παρουσιάζουμε το αίτημά μας και καθώς Του μιλάμε Του δίνουμε κάθε φορτίο και πρόβλημα που μας βαραίνει. Όταν δεν προσευχόμαστε, τα φορτία παραμένουν επάνω μας και συνεχίζουν να μας βαραίνουν.
Αυτό λοιπόν κάνει η προσευχή. Μεταφέρει τα φορτία μας στον Κύριο:
"Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, και εγώ θα σας αναπαύσω." (Ματθ. 11:28)
"Σηκώστε επάνω σας τον ζυγό μου, και μάθετε από μένα· επειδή, είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά· και θα βρείτε ανάπαυση μέσα στις ψυχές σας." (Ματθ. 11:29)
"Επειδή, ο ζυγός μου είναι καλός, και το φορτίο μου ελαφρύ." (Ματθ. 11:30)
Δείτε τώρα μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς η προσευχή συνεχίζεται στο βιβλίο των Πράξεων:
-- Πράξ. 7:55-60: Ο Στέφανος προσεύχεται πριν τον πετροβολήσουν.
-- Πράξ. 8:14-17: Ο Πέτρος προσεύχεται για τους Σαμαρείτες να λάβουν το Άγιο Πνεύμα.
-- Πράξ. 9:11: Ο Σαύλος (Παύλος) προσεύχεται μετά την μεταστροφή του.
-- Πράξ. 9:36-43: Ο Πέτρος προσεύχεται πριν αναστήσει την Ταβιθά (Δορκάδα) από τους νεκρούς.
-- Πράξ. 10:1-4: Ο Κορνήλιος προσεύχεται στον Θεό.
-- Πράξ. 10:9: Ο Πέτρος προσεύχεται και ο Κύριος του δείχνει να πάει στον Κορνήλιο για να απαντήσει στην δική του προσευχή.
-- Πράξ. 12:1-11: οι πιστοί προσεύχονται για τον Πέτρο που ήταν στη φυλακή.
-- Πράξ. 13:1-3: Προσεύχονται και νηστεύουν πριν αποστείλουν τον Παύλο και τον Βαρνάβα.
-- Πράξ. 16:13-14: Προσεύχονται και ο Κύριος ανοίγει την καρδιά της Λυδίας.
-- Πράξ. 16:16-18: Ενώ ο Παύλος προσεύχεται, εκβάλει το πνεύμα του πύθωνος από μια γυναίκα.
-- Πράξ. 16:25: Καθώς ο Παύλος και ο Σίλας προσεύχονται, ο Θεός ανοίγει το κελί της φυλακής τους.
-- Πράξ. 20:36 και 21:5: Ο Παύλος προσεύχεται για τους φίλους του πριν φύγει.
-- Πράξ. 27:35: Ο Παύλος στο μέσο της θύελας προσεύχεται για την ευλογία του Θεού.
-- Πράξ. 28:8: Ο Παύλος προσεύχεται και επιθέτει χέρια σε κάποιον και θεραπεύεται.
"Συνέβηκε, μάλιστα, ο πατέρας τού Ποπλίου να είναι κατάκοιτος, πάσχοντας από πυρετό και δυσεντερία· στον οποίο, όταν ο Παύλος μπήκε μέσα, και αφού προσευχήθηκε, έβαλε επάνω του τα χέρια, και τον γιάτρεψε." (Πράξ. 28:8)
~~ Βλέπετε πώς η προσευχή ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ζωή της πρώτης Εκκλησίας; όσο περισσότερο εμμενουμε στην προσευχή, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε και τις υποσχέσεις του Θεού να πραγματοποιούνται στη ζωή μας. ~~
~~ Ξέρετε, εκτός από την μία και μοναδική φορά που δεχόμαστε τον Ιησού Χριστό σαν Σωτήρα στη ζωή μας, συνεχίζουμε να δεχόμαστε τον Κύριο καθημερινά στη ζωή μας, όχι προς σωτηρία, αλλά ως την απάντηση στα προβλήματά μας! ~~
Υπάρχει το αρχικό βάπτισμα στο Άγιο Πνεύμα, αλλά και η καθημερινή πλήρωσή μας με Πνεύμα για να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε πρόβλημα έρχεται στη ζωή μας. Αυτό εννοούσε ο Παύλος όταν έγραφε:
"Και μη μεθάτε με κρασί, στο οποίο υπάρχει ασωτία· αλλά, ΓΙΝΕΣΤΕ (συνεχώς) πλήρεις με το Πνεύμα," (Εφεσ. 5:18)
Πώς το κάνουμε αυτό; Το λέει αμέσως πιο κάτω:
"μιλώντας μεταξύ σας με ψαλμούς και ύμνους και πνευματικές ωδές, τραγουδώντας και ψάλλοντας με την καρδιά σας στον Κύριο·" (Εφεσ. 5:19)
"ευχαριστώντας πάντοτε για όλα τον Θεό και Πατέρα στο όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού·" (Εφεσ. 5:20)
Δείτε πώς έρχεται το Πνεύμα επάνω μας:
"ΚΑΙ αφού βαπτίστηκε ολόκληρος ο λαός, βαπτίστηκε και ο Ιησούς, και (αυτό το παραλείπουν πολλοί) ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΤΑΝ , άνοιξε ο ουρανός," (Λουκ. 3:21)
"και κατέβηκε επάνω Του το Άγιο Πνεύμα, σε σωματική μορφή, σαν περιστέρι..." (Λουκ. 3:22)
"Ύστερα δε από τη δέησή τους, σείστηκε ο τόπος όπου ήσαν συγκεντρωμένοι· και ΟΛΟΙ έγιναν ΠΛΗΡΕΙΣ από το Άγιο Πνεύμα, και μιλούσαν τον λόγο τού Θεού με παρρησία." (Πράξ. 4:31)
Το Πνεύμα του Θεού έρχεται όταν προσευχόμαστε! Αν αναρωτιέστε,
"Μα σαν πιστός έχω το Πνεύμα του Θεού".
Ναι, το έχεις και το λαμβάνεις κατά την στιγμή της πνευματικής σου αναγέννησης:
"Εσείς, όμως, δεν είστε τής σάρκας, αλλά του Πνεύματος, αν το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας. Αλλά, αν κάποιος δεν έχει το Πνεύμα τού Χριστού, αυτός δεν είναι δικός του." (Ρωμ. 8:9)
~~ Όταν όμως υπάρχει ανάγκη, χρειαζόμαστε το Άγιο Πνεύμα από μέσα μας να εκδηλωθεί και έξω μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι έρχεται μπροστά μας. Αυτό εννοώ με το ότι το Πνεύμα του Θεού έρχεται όταν προσευχόμαστε.
Με άλλα λόγια το Πνεύμα του Θεού, ο Παράκλητος, περιμένει εμάς να προσευχηθούμε για να εκδηλωθεί ΚΑΙ στο φυσικό! Ολόκληρη η ουράνια στρατιά περιμένει έναν πιστό να προσευχηθεί και να συμφωνήσει με τον ουρανό, ώστε ο ουρανός να κατέβει στη γη!~~
Ο Κύριος περιμένει εμάς.
"Ο Ηλίας ήταν άνθρωπος ομοιοπαθής με μας, και ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗΚΕ ΕΝΘΕΡΜΑ για να μη βρέξει· και δεν έβρεξε επάνω στη γη για τρία χρόνια και έξι μήνες·" (Ιακ. 5:17)
Όταν λαμβάνουμε μια υπόσχεση από τον Κύριο δεν καθόμαστε παθητικά και περιμένουμε πότε θα εκδηλωθεί. Εμπιστευόμαστε τον Κύριο, αλλά και προσευχόμαστε ένθερμα θέτοντας ενεργή πίστη στην υπόσχεση αυτή.
"... όπως σκέφτεται στην ψυχή σου, τέτοιος είσαι..." (Παρ. 23:7)
------------
Συνοπτικά λοιπόν:
-- Που περίμεναν; Στον Ναό ΚΑΙ από σπίτι σε σπίτι.
-- Πώς περίμεναν; Με προσευχή ΚΑΙ δέηση.
-----------------------------
3. ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ;
Γιατί ο Ιησούς έμεινε μόνο 40 μέρες; Γιατί τους άφησε να περιμένουν τις υπόλοιπες 10 μέχρι την εκπλήρωση της υπόσχεσης;
Και μήν ξεχνάτε ότι εμείς το ξέρουμε σήμερα επειδή το διαβάζουμε, αλλά οι μαθητές τότε δεν ήξεραν ότι θα ήταν 10 μέρες.
Ο Κύριος δεν τους είπε πόσες μέρες έπρεπε να περιμένουν μέχρι την ημέρα της Πεντηκοστής. Γιατί λοιπόν τους είπε να περιμένουν; Και κατ'επέκταση, γιατί ο Θεός μας ζητάει να περιμένουμε;
Πολλές φορές ερχόμαστε στον Κύριο με όλες αυτές τις ερωτήσεις:
Γιατί, το ένα, γιατί το άλλο,
-- γιατί η γυναίκα μου αρώστησε;
-- γιατί ο άντρας μου πέθανε;
-- Γιατί Κύριε έγινε αυτό; Που ήσουν όταν αυτό συνέβη; Γιατί το επέτρεψες να συμβεί;
Είναι ερωτήσεις με τις οποίες όλοι μας μπορεί να παλεύουμε μέσα μας.
Γιατί λοιπόν ο Θεός μας κάνει να περιμένουμε; Είναι μια δύσκολη ερώτηση, αλλά η απάντηση είναι απλή. Η απάντηση μπορεί να μη σας αρέσει, αλλά θα το καταλάβετε μόλις το εξηγήσω:
~~ Ο Κύριος μας βάζει να περιμένουμε επειδή είναι Θεός. Είναι Θεός και γνωρίζει περισσότερα από ότι γνωρίζουμε εμείς. ~~
Εκτός όμως από το ότι ο Κύριος γνωρίζει τα πάντα, είναι και Θεός αγάπης. Γι αυτό και ο λόγος που μας κάνει να περιμένουμε είναι επειδή μας αγαπάει. Το κάνει για το καλό μας, για να μας βοηθήσει να αυξηθούμε στην πίστη μας.
Θα το εξηγήσω καλύτερα αυτό, επειδή πρέπει να καταλάβουμε κάποια βασικά πράγματα για την πίστη.
"ΕΙΝΑΙ δε η πίστη, πεποίθηση γι' αυτά που ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΙ, βεβαίωση για πράγματα που ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΝΤΑΙ." (Εβρ. 11:1)
Η πίστη δηλαδή είναι ελπίδα που ΔΕΝ μπορείς να δεις.
"Επειδή, σωθήκαμε με την ελπίδα· ελπίδα, όμως, που κάποιος τη βλέπει, δεν είναι ελπίδα· επειδή, εκείνο που κανείς βλέπει, γιατί και το ελπίζει;" (Ρωμ. 8:24)
"Αν, όμως, ελπίζουμε εκείνο που δεν βλέπουμε, το ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ με υπομονή." (Ρωμ. 8:25)
Εδώ είναι και η λέξη κλειδί: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
"ΚΑΛΟ είναι και να ΕΛΠΙΖΕΙ κανείς, και να εφησυχάζει (ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ με υπομονή) στη σωτηρία τού Κυρίου." (Θρ. 3:26)
~~ Αν αποκτήσετε ΟΛΑ όσα θέλετε, δεν θα έχει μείνει τίποτα άλλο για να ελπίζετε. Όσοι έχουν τα πάντα, ή νομίζουν ότι έχουν τα πάντα, δεν έχουν τίποτα στο να ελπίζουν ~~.
Γι αυτό οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι αυτοί που έχουν πολλά, και μάλιστα αυτοί είναι που διαπράτουν και τις περισσότερες αυτοκτονίες, επειδή δεν έχουν πλέον ελπίδα για κάτι.
Γι αυτό και ο Κύριος μας κάνει να περιμένουμε, ώστε να έχουμε ελπίδα και να αυξηθούμε στην πίστη. Το κλειδί εδώ όμως είναι να καταλάβουμε ότι για να αυξήσει ο Κύριος την πίστη μας, πρώτα αυξάνει την σχέση μας μαζί Του.
~~ Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι η καρδιά όλου του μηνύματος.
Ο Θεός σου δίνει μια υπόσχεση, αλλά δεν είσαι ακόμα σε θέση να διαχειριστείς την υπόσχεση αυτή. Γι αυτό ο Κύριος πρώτα χτίζει την σχέση σου μαζί Του, ώστε όταν η υπόσχεση έρθει να μπορείς να την διαχειριστείς. ~~
Μην ξεχνάτε ότι η υπόσχεση που εκπληρώθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής, ήταν η δύναμη και το πρόσωπο του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα, ο Παράκλητος ήρθε με δύναμη την ημέρα εκείνη.
Ο λόγος που ο Θεός δε σου δίνει ακόμα δύναμη, είναι επειδή η δύναμη αυτή θα σε καταστρέψει αν δεν είσαι έτοιμος να τη διαχειριστείς.
Ο λόγος που ο Κύριος έκανε τους μαθητές Του να περιμένουν 10 μέρες, ήταν επειδή ήθελε να τους σπρώξει να έρθουν σε μια βαθύτερη σχέση μαζί Του μέσω της προσευχής, έτσι ώστε όταν η δύναμη του Αγίου Πνεύματος ερχόταν, θα ήταν έτοιμοι να την διαχειριστούν.
---------------
---- Ο ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΙ Η ΣΑΡΑ: ----
Ο Θεός τους έκανε να περιμένουν 25 χρόνια μέχρι να δουν την υπόσχεση.
-- Πρώτον, επειδή δεν ήταν έτοιμοι να διαχειριστούν την υπόσχεση αν δεν περίμεναν 25 χρόνια. Και το ξέρουμε αυτό, επειδή τον 11ο χρόνο η Σάρα έδωσε την υπηρέτριά της στον Αβραάμ να κοιμηθεί μαζί της για να "βοηθήσει" τον Θεό να εκπληρώσει την υπόσχεσή Του. Δεν ήταν έτοιμοι ούτε ο Αβραάμ, ούτε η Σάρα για την υπόσχεση.
Κάθε φορά λοιπόν που σκέφτεσαι ότι ο Κύριος αυξάνει την πίστη σου, να ξέρεις ότι αυτό που στην ουσία κάνει ο Κύριος είναι ότι χτίζει τη σχέση σου μαζί Του. Σε προετοιμάζει, ώστε να τον εμπιστεύεσαι σε τέτοιον βαθμό, ώστε όταν έρθει η ώρα της υπόσχεσης να μπορείς να τη διαχειριστείς σωστά.
~~ Αν προσεύχεσαι στον Κύριο για μια οικονομική ευλογία ή μια προαγωγή στη δουλειά σου και ο Κύριος σου το δώσει αμέσως χωρίς να σε προετοιμάσει και να σε ωριμάσει στην σχέση σου μαζί Του, η ευλογία αυτή θα σε καταστρέψει, επειδή δεν θα ξέρεις πώς να τη διαχειριστείς. Ο πλουτισμός και η προαγωγές χωρίς την κατάλληλη ωριμότητα καταστρέφουν τον άνθρωπο. Και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Κύριος. ~~
Γι αυτό σε βάζει να περιμένεις.
Δείτε και μια άλλη ερώτηση:
Αν ο Κύριος ήξερε ότι θα έπαιρνε 25 χρόνια μέχρι να εκπληρωθεί η υπόσχεση που έδωσε στον Αβραάμ και στη Σάρα, γιατί τους την έδωσε 25 χρόνια πριν; Ήταν κακός επειδή το έκανε αυτό; Γιατί δεν τους το είπε 1 χρόνο πριν;
Το έκανε επειδή ακριβώς ήξερε ότι χρειάζονταν 25 χρόνια προσμονής και ελπίδας μέχρι να είναι αρκετά ώριμοι και έτοιμοι να διαχειριστούν την ευλογία αυτή.
Αυτός είναι ένας λόγος που ο Θεός περιμένει.
--------------------
---- Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ----
Παρ'όλο που ο Κύριος δεν κρατάει ρολόι, οι χρόνοι που ενεργεί είναι πάντα στην κατάλληλη στιγμή. Το όνομα του γιου τους ήταν Ισαάκ. Μια μέρα ο Αβραάμ στέλνει τον υπηρέτη του για να του βρει σύζηγο από τη συγγένειά του. Την ίδια ακριβώς μέρα, ο υπηρέτης αυτός πηγαίνει στο πηγάδι, και η Ρεβέκκα, την ίδια μέρα, έρχεται και αυτή στο πηγάδι για να πάρει νερό. Αν ο Ισαάκ είχε γεννηθεί 25 χρόνια νωρίτερα, η Ρεβέκκα πολύ πιθανόν να μην είχε καν γεννηθεί.
Το βλέπετε αυτό; Ο Θεός γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμάς, έχει σχέδια και έχει και τον τρόπο να φέρνει τα σχέδιά Του σε εκπλήρωση. έχει ήδη στρωμένο σχέδιο για τη ζωή σου:
"Επειδή, εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης, και όχι κακού, για να σας δώσω το ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ τέλος." (Ιερ. 29:11)
Έτσι και ο Ισαάκ γεννήθηκε την κατάλληλη στιγμή ώστε να γνωρίσει τη γυναίκα του τη Ρεβέκκα, το ίδιο και ο Ιακώβ για να γνωρίσει την Ραχήλ, και η μήτρα της Ραχήλ ανοίγεται την κατάλληλη στιγμή ώστε να αποκτήσει τον Ιωσήφ, και αυτό συνεχίζει μέχρι μια Παρθένα κοπέλα, την Μαρία, την μητέρα του Ιησού.
Και τα καλά νέα ξέρετε ποια είναι; Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα!
Με τα παιδιά σας και με τα εγγόνια σας! Ο Θεός έχει ήδη ένα σχέδιο για την ζωή τους! Ο Κύριος είναι Αυτός που το κάνει, και να είστε σίγουροι ότι το σχέδιο αυτό είναι τέλειο!
Έτσι και για την Μαρία, την κατάλληλη στιγμή ο άγγελος του Κυρίου ήρθε σ' αυτήν, πολλοί μελετητές και θεολόγοι πιστεύουν όταν αυτή ήταν πολύ νέα, γύρω στα 13 με 16 χρονών, και έτσι ο Ιησούς να γεννηθεί μια συγκεκριμένη μέρα, να ξεκινήσει τη διακονία Του στα 30,
και στα 33 Του να πεθάνει την ημέρα της γιορτής του Πάσχα, ώστε 50 ημέρες αργότερα το Άγιο Πνεύμα θα ερχόταν ακριβώς την ημέρα της Πεντηκοστής.
Και όλα ξεκινούν από το ότι ο Αβραάμ και η Σάρα έπρεπε να περιμένουν 25 χρόνια για την εκπλήρωση της υπόσχεσης!
-----------------------
Συνοπτικά:
Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας περιμένετε την εκπήρωση κάποιας υπόσχεσης που πήρατε από τον Κύριο. Ο τόπος που πρέπει να περιμένετε την υπόσχεση αυτή να εκπληρωθεί είναι στη σχέση σας με τον Κύριο και στη σχέση σας με τους δικούς Του ανθρώπους.
Το πώς θα περιμένετε, είναι με προσευχή και δέηση.
Το γιατί πρέπει να περιμένετε, είναι επειδή Ο Κύριος ό,τι κάνει το κάνει για το καλό σας!
Όλοι μας περιμένουμε τον Θεό να κινηθεί με το Πνεύμα Του σε κάποιο τομέα της ζωής μας.
Να είσαι σίγουρος ότι ο Κύριος σε αγαπάει και ποτέ δεν σταματάει να εργάζεται στη ζωή σου. Και να είσαι σίγουρος ότι έχει ένα καλό σχέδιο για εσένα. Μείνε κοντά Του, και κράτησε δυνατή τη σχέση σου μαζί Του, και με τους δικούς Του ανθρώπους. Στον Ναό, αλλά και από σπίτι σε σπίτι. Μείνε σε προσευχή και δέηση. Εμπιστεύσου Τον.
"και έχοντας την πεποίθηση ότι εκείνο που υποσχέθηκε, είναι δυνατός και να το εκτελέσει." (Ρωμ. 4:21)
Aμήν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου