.............................................................................

.............................................................................

Translate

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ουρανού. Η παραβολή του σπορέα - Μέρος 1ο

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ουρανού. Η παραβολή του σπορέα - Μέρος 1ο

Από  Αργύρης Σιμώνης  




Σε αυτήν την παραβολή βλέπουμε τον σπορέα (Θεός) που σπέρνει το σπόρο (που είναι ο Λόγος του Θεού) και πέφτει σε 4 διαφορετικά εδάφη, που υποδεικνύουν την κατάσταση της καρδιάς μας. Αποφάσισα να χωρίσω αυτό το μήνυμα σε 4 μέρη, το καθένα για κάθε μια κατάσταση. Αυτό θα είναι το πρώτο μέρος.

Ο Ιησούς μίλησε μεγάλες αλήθειες στις παραβολές Του, με σκοπό να δώσει αποκάλυψη στους ανθρώπους για τη βασιλεία του Θεού. Δείτε όμως πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουμε την παραβολή αυτή:

"Και τους λέει: Δεν ξέρετε αυτή την παραβολή; Και πώς θα γνωρίσετε όλες τις παραβολές;" (Μάρκ. 4:13)

Προσέξτε ότι οι 4 αυτές διαφορετικές καταστάσεις είναι παίρνουν χώρα σταδιακά μέσα στην καρδιά. Κανείς δεν γίνεται απ' ευθείας εύφορο έδαφος. Πρέπει πρώτα να το προετοιμάσεις, να βγάλεις τα ζιζάνια και να το περιποιηθείς. Οι καρδιές μας δεν καρποφορούν αμέσως 100% από αυτό που ο Λόγος του Θεού θέλει να καρποφορήσει στη ζωή μας. Ας δούμε λοιπόν την πρώτη κατάσταση:

"Ακούτε· να! βγήκε αυτός που σπέρνει για να σπείρει· 
και ενώ έσπερνε, άλλο μεν έπεσε κοντά στον δρόμο, και ήρθαν τα πουλιά τού ουρανού και το κατέφαγαν." (Μάρκ. 4:4)

Ο σπόρος εδώ έπεσε στο δρόμο. Παραμένει στην επιφάνεια και τα πουλιά έρχονται και τον τρώνε. Αυτό αναφέρεται στους ανθρώπους που ακούν το Λόγο, αλλά όπως λέμε από το ένα αυτί μπαίνει και από το άλλο βγαίνει, χωρίς να επιτρέπει στο Λόγο να έχει οποιαδήποτε επίδραση στη ζωή τους.

Τώρα κοιτάξτε κι αυτό. Στην έκδοση του Ματθαίου για την ίδια παραβολή διαβάζουμε:

"Σε καθέναν που ακούει τον λόγο τής βασιλείας, και δεν καταλαβαίνει, έρχεται ο πονηρός, και αρπάζει το σπαρμένο στην καρδιά του· αυτός είναι που σπάρθηκε κοντά στον δρόμο." (Ματθ. 13:19)

Ο πρώτος τύπος καρδιάς είναι εκείνος που δεν κατάλαβε. Για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στο Λόγο να είναι ενεργός στη ζωή μας, πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητός. Για να γίνει αυτό πρέπει να παρουσιαστεί με απλότητα. Γι αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε εκκλησίες με διακονίες για παιδιά και εφήβους. Δεν αλλάζεις το μήνυμα αλλά το παραθέτεις με όρους τέτοιους ώστε και ένα παιδί να μπορεί να το καταλάβει. Αρκεί να αλλάξεις την απεικόνιση. Ο καλός δάσκαλος δεν είναι αυτός που απλά σου γεμίζει το κεφάλι με πληροφορίες, αλλά αυτός που μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις αυτό που θέλει να πει με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Πρέπει να καταλάβεις τον Λόγο για να μπορέσει να απελευθερώσει τη δύναμή του. Η κατανόησή μας και ο τρόπος σκέψης μας είναι η σκληρή επιφάνεια του εδάφους που ο σπόρος πρέπει να διαπεράσει για να φτάσει στην καρδιά. 

Αν δεν καταλάβεις το Λόγο, ο διάβολος θα έρθει αμέσως και θα σου τον κλέψει και αποκτάει πρόσβαση στη ζωή σου. Δεν μπορείς να επισκευάσεις ένα αυτοκίνητο αν δεν καταλαβαίνεις τη λειτουργία του. Ομοίως, πολλοί προσεύχονται για θεραπεία αλλά χωρίς να κατανοήσεις τη λειτουργία της θεραπείας δεν πρόκειται να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Άλλοι προσεύχονται για ευημερία χωρίς να κατανοούν τους νόμους της ευημερίας και τι λέει ο Λόγος του Θεού για την ευημερία!

Μελετώντας το Λόγο "θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει." (Ιωάν. 8:32)

Έτσι θα αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα από την προοπτική του Θεού και όχι τη δική σου και  αυτό θα μεταμορφώσει πραγματικά τη ζωή σου. Δόξα στο Θεό!

Aκολουθεί το 2ο μέρος...



2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε παρακαλώ μην ξαναβάλεις εδώ διαφημίσεις. Θα σε αναφέρουμε αν ξαναδούμε σχόλιο σου εδώ για καζίνο κλπ.

      Διαγραφή