.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ουρανού. Η παραβολή του σπορέα - Μέρος 2ο

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ουρανού. Η παραβολή του σπορέα - Μέρος 2ο

Από  Αργύρης Σιμώνης   



Στο προηγούμενο μήνυμα αναφέρθηκα στην παραβολή του σπορέα από το κατά Μάρκο 4:3-20. Βλέπουμε τον σπορέα (Θεό) που σπέρνει το σπόρο (Λόγο Του) και πέφτει σε 4 διαφορετικά εδάφη που αντιπροσωπεύουν 4 διαφορετικές καταστάσεις της καρδιάς.
Αποφάσισα να χωρίσω αυτό το μήνυμα σε 4 μέρη, ένα για κάθε μια κατάσταση. Αυτό θα είναι το δεύτερο μέρος και σας ενθαρρύνω να ξεκινήσετε διαβάζοντας το πρώτο μέρος για να μπορέσετε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα πάνω στο θέμα.

Να υπενθυμίσω ότι κανείς δε γίνεται απ'ευθείας εύφορο έδαφος. Η καρδιά μας είναι σε μια σταδιακή ανάπτυξη. Δεν μπορείς απλά να παράγεις άμεσα 100%. Όπως είδαμε στο πρώτο στάδιο, οι άνθρωποι δεν έχουν καρδιά για τον Λόγο. Ο Λόγος δεν γίνεται κατανοητός και ο διάβολος έρχεται και τους τον κλέβει.

Ας προχωρήσουμε παρακάτω:
"Άλλο, όμως, έπεσε επάνω στο πετρώδες έδαφος, όπου δεν είχε πολύ χώμα, κι αμέσως βλάστησε, για τον λόγο ότι δεν είχε βάθος γης.
Και όταν ανέτειλε ο ήλιος, κατακάηκε, και επειδή δεν είχε ρίζα, ξεράθηκε." (Μάρκ. 4:5-6)

Το δεύτερο στάδιο είναι όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν τη δυναμική το Λόγου και ενθουσιάζονται. Τον δέχονται με χαρά αλλά δεν υπάρχει ρίζα και σκανδαλίζονται (Μάρκ. 4:17). Αγνοούν το στοιχείο του χρόνου που υπάρχει εδώ. Ο Λόγος πρέπει να αποκτήσει ρίζες στην καρδιά σου και αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο.
Κάποιοι παραενθουσιάζονται με τον Λόγο, αλλά τελικά απομακρύνονται με την ίδια ταχύτητα που ήρθαν. Όταν κάποιος φαίνεται πραγματικά ενθουσιώδης με το Λόγο, δε σημαίνει απαραίτητα και ότι ο Λόγος δουλεύει στη ζωή τους. Αυτοί είναι οι περισσότερο συναισθηματικοί άνθρωποι. Η ζωή τους μοιάζει με ένα κύμα που είναι μια πάνω και μια κάτω. Δεν υπάρχει ούτε ισορροπία ούτε πειθαρχεία στη ζωή τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί δεν βλέπουν τα ίδια αποτελέσματα στη ζωή τους σε σχέση με άλλους. Αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι να κηρύττεις αποκαλύψεις άλλων, ή τι τους μίλησε ο Θεός, αλλά να κηρύττεις αυτό που ο Θεός μίλησε σε ΕΣΕΝΑ και έγινε ΔΙΚΗ σου αποκάλυψη. Ο Λόγος πρέπει να ριζώσει μέσα σου. Οι αποκαλύψεις άλλων μπορεί να σε ταρακουνήσουν, να σου δώσουν ιδέες ή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορείς να βασίζεις τη ζωή σου στις αποκαλύψεις των άλλων. Προσηλώσου στο Λόγο και κάνε τον πραγματικότητα στη ζωή σου.

Ο διάβολος γνωρίζει ότι του είναι πολύ πιο εύκολο να σε έχει του χεριού του όταν είσαι νέος και ευάλωτος όταν ο Λόγος δεν έχει ριζώσει καλά μέσα σου, χρησιμοποιώντας θλίψεις και διωγμούς (κοινή γνώμη, κριτική), αλλά να είσαι σίγουρος ότι ο καρπός που θα φέρει ο Λόγος στη ζωή σου αξίζει να πολεμήσεις γι αυτό!

Αν η καρδιά κάποιου έχει κλείσει και έχει σκληρυνθεί (μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε ένα προηγούμενο μήνυμα που έγραψα για την σκληρυμένη καρδιά) τότε ο Λόγος δεν  μπορεί να διεισδύσει. Πρέπει πρώτα να περάσει μέσα από την κατανόησή σου (Ματθ. 13:19). Δεν καταβάλουν καμία προσπάθεια και δεν αφιερώνουν χρόνο στο Λόγο ώστε να ριζώσει μέσα στην καρδιά τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν την κριτική και την αντίσταση που υψώνεται ενάντια στο Λόγο.

Όταν το δέντρο είναι μικρό το τοποθετούμε σε προστατευμένο περιβάλλον, μακρυά από ανέμους και καταιγίδες. Είναι ακόμα ανώριμο και δεν έχει αναπτύξει τις ρίζες του. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μας αποκαλύπτεται κάτι από τον Κύριο. Στην αρχή πρέπει να διαφυλάξεις ασφαλή την αποκάλυψη αυτή και για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι σε ένα "θερμοκήπιο". Τι εννοώ μ'αυτό;
Θα υπάρξουν άνθρωποι, ακόμα και από το κοντινό σου κύκλο, που θα σου αντισταθούν, θα σε κριτικάρουν και θα σε κοροϊδέψουν εξ' αιτίας του Λόγου. Το ίδιο συνέβη και στον Ιησού. Εκεί είναι που πρέπει να αρχίσεις να ξεχωρίζεις τους ανθρώπους με τους οποίους θα κάνεις παρέα. Ο Λόγος έχει ένα κόστος. Θα σου κοστίσει κάποιες φιλίες, κάποιους συγγενείς και ορισμένο από το χρόνο σου, αλλά πραγματικά δουλεύει! 
Δες το παράδειγμα της βελανιδιάς. Όταν είναι μικρή είναι ευάλωτη στον άνεμο και τις καταιγίδες, αλλά όταν αναπτύξει τις ρίζες της μπορεί να κρατηθεί ακόμα και σε τυφώνα! Θέλεις να γίνεις κι εσύ σαν αυτό το δέντρο; Τότε άφησε το Λόγο να ριζώσει βαθιά στην καρδιά σου και θέσε τον προτεραιότητα στη ζωή σου.

Στη 2η επιστολή Τιμοθέου διαβάζουμε: "Και, μάλιστα, όλοι όσοι θέλουν να ζουν με τρόπο ευσεβή εν Χριστώ Ιησού, θα διωχθούν." (2Τιμ. 3:12)

Βλέπετε, οι διωγμοί περιλαμβάνονται στο πακέτο. Ο κόσμος είναι ενάντιος στο Λόγο, οπότε όταν σταθείς στη χριστιανική σου πίστη θα πρέπει να κινηθείς ενάντια στο ρεύμα με αποτέλεσμα να συναντήσεις αντίσταση. Εξ' αιτίας της ομολογίας σου κάποιοι αντί να μετανοήσουν θα προσπαθήσουν να σε δυσφημίσουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη μαρτυρία που φέρει η ομολογία αυτή στη συνείδησή τους. Το ίδιο συμβαίνει και στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος υπεράσπισης του κατηγορουμένου προσπαθεί πάντα να δυσφημίσει και να θέσει αναξιόπιστη μια καταδικαστική κατάθεση ενός μάρτυρα.

Τώρα φαντάσου ότι είσαι δρομέας σε ένα αγώνισμα δρόμου, τρέχεις, προηγείσαι και πρόκειται να νικήσεις. Παρ' όλα αυτά όμως ο κόσμος από τις κερκίδες σου φωνάζει ότι πηγαίνεις λάθος και πρέπει να αλλάξεις πορεία. Ακόμα και αν προσπαθήσεις να διαπληκτιστείς μαζί τους, ακόμα και αν καταφέρεις να τους πείσεις ότι κάνουν λάθος και ότι είσαι πράγματι στο σωστό δρόμο, θα χάσεις τον αγώνα έτσι κι αλλιώς. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι δεν χρειάζεται να προσπαθείς να δικαιολογείσαι ή να αυτοδικαιώνεσαι. Ο Κύριος σε κάλεσε να κηρύξεις το Λόγο και όχι να προάγεις τον εαυτό σου ή να προσπαθείς να δικαιώνεσαι. 

" και όλη τη μέριμνά σας ρίξτε την πάνω σε Αυτόν, επειδή Αυτός φροντίζει για εσάς" (1 Πέτρου 5:7)

"Κανένα όπλο, που κατασκευάστηκε εναντίον σου δεν θα ευοδωθεί. Και κάθε γλώσσα, που επρόκειτο να κινηθεί εναντίον σου, θα τη νικήσεις στην κρίση." (Ησ. 54:17)

Λόγια που έχουν μιληθεί εναντίον σου είναι όπλα (Παρ. 18:21). Όταν κάτι έρχεται ενάντια στο Λόγο του Θεού πρέπει να το αντιμετωπίζεις και να το καταδικάζεις άμεσα. Μη το αφήσεις να βλαστήσει και να μολύνει την καρδιά σου. Ακόμα και αν χάσεις φίλους ή συγγενείς παίρνοντας σταθερή θέση υπέρ του Λόγου, ο Κύριος υπόσχεται να σε αποκαταστήσει εκατονταπλάσια (Μάρκ. 10:29-30)

Η κατάκριση, η απόρριψη και ο διωγμός είναι τα βασικά όπλα που χρησιμοποιεί ο εχθρός για να κλέψει τον σπόρο από την καρδιά σου. Ο Λόγος θα φέρει σταθερότητα στη ζωή σου. Τέρμα πια τα σκαμπανεβάσματα. Μελέτησε το Λόγο μέρα και νύχτα (Ιησ. 1:8-9). Το να σκανδαλιστείς δε σημαίνει ότι απορρίπτεις το Λόγο, αλλά γίνεσαι ασταθής, αβέβαιος και ανασφαλής. Στον Ησαΐα 54:17 σε συνδυασμό με 1Κορ. 15:33, βλέπουμε ότι τα κακά λόγια μπορεί να σε διαφθείρουν, γι' αυτό πρέπει να τα επιτιμήσεις αμέσως.

Ο Ιησούς και οι μαθητές Του εκεί που πήγαιναν ή θα προκαλούσαν εξέγερση ή αναζωπύρωση. Αυτοί που σε διώκουν για την πίστη σου είναι αυτοί που έχουν ελεγχθεί στη συνείδησή τους. Ο Θεός τους έχει αναλάβει και εργάζεται μέσα τους και αυτοί από τη μεριά τους πρέπει να το δεχτούν ή να το απορρίψουν. Αν φυλάξεις το Λόγο στην καρδιά σου, θα φέρει καρπό. Είναι ο μόνος τρόπος για να  δεις τη ζωή σου να μεταμορφώνεται με αιώνιες επεκτάσεις.
Αμήν!

Ακολουθεί το τρίτο μέρος...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου