.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ουρανού. Η παραβολή του σπορέα - Μέρος 3ο

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ουρανού. Η παραβολή του σπορέα - Μέρος 3ο

Από  Αργύρης Σιμώνης  

   

Στα 2 προηγούμενά μου μηνύματα αναφέρθηκα στην παραβολή του σπορέα από το κατά Μάρκο 4:3-20. Χώρισα αυτό το μήνυμα σε 4 μέρη, ένα για κάθε μια κατάσταση της καρδιάς και μέχρι στιγμής έχω καλύψει τις 2 πρώτες. Πριν διαβάσετε το 3ο μέρος σας ενθαρρύνω να ρίξετε μια ματιά στα 2 προηγούμενα ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας. 

Επί του θέματος τώρα:

"Και εκείνοι που σπέρνονται στα αγκάθια, είναι αυτοί, που ακούν τον λόγο· 
αλλά, οι μέριμνες αυτού τού αιώνα, και η απάτη τού πλούτου, και οι επιθυμίες των άλλων πραγμάτων, αφού μπουν μέσα τους, συμπνίγουν τον λόγο, και γίνεται άκαρπος." (Μάρκ. 4:18-19)

Να υπενθυμίσω ότι αυτά τα στάδια της καρδιάς είναι σε εξέλιξη και κανείς δε γίνεται απ΄ευθείας εύφορο έδαφος. 
Εδώ βλέπουμε ότι ο Λόγος έχει ριζώσει αλλά οι μέριμνες αυτού του αιώνα η απάτη του πλούτου και άλλες επιθυμίες αποσπούν την προσοχή και συμπνίγουν το Λόγο. Τα ζιζάνια κλέβουν τα θρεπτικά συστατικά που προορίζονταν για το φυτό και δεν το αφήνουν να αναπτυχθεί. Πολλοί καυχώνται ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο σε ένα πράγμα:

"Αλλά, ένα πράγμα κάνω, λησμονώντας μεν όσα βρίσκονται πίσω, επεκτεινόμενος δε σε όσα βρίσκονται μπροστά, τρέχω προς τον σκοπό, για το βραβείο τής άνω κλήσης τού Θεού εν Χριστώ Ιησού." (Φιλ. 3:14)

Η ταυτόχρονη ασχολία με πολλά πράγματα σημαίνει ότι κάνεις πολλά μεν αλλά με φτωχό αποτέλεσμα. Αν πραγματικά θέλεις να φτάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου πρέπει να επικεντρώνεσαι σε ένα πράγμα και δεν μπορείς να το επιτύχεις αυτό όταν μοιράζεις την προσοχή σου σε πολλές μεριές. Κάποιοι λένε ότι αν θέλεις να σκοτώσεις τον οραματισμό κάποιου, δώστου και έναν δεύτερο! Πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε επικεντρωμένοι σε ένα μόνο στόχο.

12 μαθητές γύρισαν τον κόσμο ανάποδα! Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό για όσους έχουν καλεστεί για έργο να μπαίνουν πλήρως στη διακονία. Δεν είναι κακό να δουλεύεις, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους και να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από τον Λόγο. Στο 6ο κεφ. στο βιβλίο των Πράξεων, βλέπουμε ότι οι απόστολοι για να μπορέσουν να κηρύξουν το Λόγο έπρεπε να ορίσουν διακόνους ώστε να μπορέσουν να μείνουν επικεντρωμένοι στο κάλεσμά τους.

Αυτοί οι περισπασμοί μπορούν να συμβούν ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Η οικογένεια δεν είναι κάτι κακό. Είναι μάλιστα ευλογημένη από τον Κύριο, αλλά πρέπει να θέτουμε προτεραιότητες. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Αν δεν θέσεις σε προτεραιότητα το Λόγο στη ζωή σου, τίποτα δε θα σου δουλεύει σωστά. 

Μπορείς να καταλήξεις τόσο απασχολημένος κάνοντας πολλά πράγματα μαζί που στο τέλος καίγεσαι, με αποτέλεσμα αυτό να συμπνίξει το Λόγο στην καρδιά σου. Μην αφήνεις τη διακονία να πνίξει το Λόγο. Μπορείς να διακονίσεις άλλους, αλλά μην ξεχνάς ότι πρέπει να επιτρέψεις στο Θεό να διακονήσει σε εσένα για να μπορέσεις να δώσεις περισσότερα. Αν αυτό συμβαίνει στη διακονία, μπορεί εξίσου να συμβεί με την οικογένειά σου, τη δουλειά σου, τα χόμπι σου, την τηλεόραση κτλ.

Θέσε προτεραιότητες! Μην χτίζεις τοίχους γύρω σου στην προσπάθειά σου να απομονωθείς από τον κόσμο. Το αλάτι δεν είναι χρήσιμο όσο παραμένει μέσα στην αλατιέρα. Πρέπει να  ριχθεί για να  έχει αποτέλεσμα! Και φυσικά θα πρέπει να κάνεις πράγματα, να πας στη δουλειά, να φροντίσεις την οικογένειά σου, να διασκεδάσεις κτλ., αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι η απάτη του πλούτου και οι επιθυμίες των άλλων πραγμάτων μπορούν να συμπνίξουν το Λόγο.

Βλέπετε, ακόμα και καλά πράγματα μπορούν να συμπνίξουν το Λόγο και αν ο διάβολος δεν μπορεί να σε εμποδίσει να υπηρετήσεις το Θεό, θα προσπαθήσει να σε σπρώξει τόσο σκληρά στη διακονία ώστε τελικά να μη σου μένει χρόνος  για το Θεό! Αν ο διάβολος δεν μπορεί να σε κρατήσει μακρυά από την εκκλησία, θα προσπαθήσει να σε σπρώξει σε τόσες πολλές ασχολίες μέσα στην εκκλησία που στο τέλος θα καταλήξεις τόσο πολύ εμπλεκόμενος στα της εκκλησίας που δεν θα έχεις χρόνο για προσωπική ζωή εκτός της εκκλησίας!

Όπως καταλαβαίνετε, αυτή είναι μια ευαίσθητη περιοχή που πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην πέσουμε στην παγίδα του πονηρού. Σε όλα πρέπει να διατηρούμε μια ισορροπία. Επικεντρώσου σε έναν στόχο και θέσε προτεραιότητες. Μπορεί αυτό να σου κοστίσει κάποιο χόμπι σου ή κάτι άλλο που κάνεις, αλλά πραγματικά το αξίζει!

Ακολουθεί το τέταρτο και τελευταίο μέρος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου