.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ώρα για αλλαγή

Ώρα για αλλαγή
Από Aργύρης Σιμώνης                                                                                                                              




Χρειάζεσαι απεγνωσμένα μια αλλαγή στη ζωή σου, αλλά φαντάζει σαν άπιαστο όνειρο;  Αν πάρεις την απόφαση να επιτρέψεις τον Λόγο του Θεού να έρθει στην καρδιά σου, θα δεις ότι αυτή η αλλαγή τελικά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη:

"Επειδή, όπως σκέφτεται στην ψυχή του, τέτοιος είναι." Παρ. 23:7

Ο κόσμος λέει ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου αλλάζοντας το περιβάλλον και τις καταστάσεις γύρω σου, αλλά ο Λόγος διδάσκει ότι αυτή η αλλαγή έρχεται από μέσα προς τα έξω. Έρχεται απ' την καρδιά σου! Ο τρόπος που σκέφτεσαι στην καρδιά σου καθορίζει τη ροή της ζωής σου.

Πολλές φορές βρίσκουμε κάθε είδους δικαιολογία για πράγματα που μας συμβαίνουν και έχοντας τη νοοτροπία του θύματος προσπαθούμε να κάνουμε τους άλλους να έχουν μια καλύτερη συμπεριφορά απέναντί μας. Μπορεί αυτό να σχετίζεται με κάποια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος (σεξουαλική κακοποίηση, άσχημη παιδική ηλικία, απόρριψη από την οικογένεια κτλ.). Αν ψάχνεις για διέξοδο από αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να σταματήσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν θύμα. Δες τον Ιησού. Επικεντρώσου επάνω Του. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τους άλλους. Ίσως μόνο μέχρι ενός μικρού βαθμού, και όσο περισσότερο προσπαθείς, τόσο περισσότερο θα απογοητεύεσαι. Αντί λοιπόν να κάνεις αυτό, γιατί δεν ξεκινάς αλλάζοντας εσένα; Μια αλλαγή που έχει να κάνει με το πώς σκέφτεσαι και πώς βλέπεις τον εαυτό σου.

"Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί." 1Πέτ. 5:8

Ο σατανάς μπορεί να επιτίθεται, αλλά από εσένα εξαρτάται το αν θα  αφήσεις αυτό να σε πάρει από κάτω η αν θα το προσπεράσεις  . Και όταν το πνεύμα του θεού ενδυναμώνει το πνεύμα σου, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να  ξεπεράσεις:

"Όλα τα μπορώ, διαμέσου τού Χριστού που με ενδυναμώνει." Φιλ. 4:13

Δες τον εαυτό σου νικητή και όχι ηττημένο. Η δύναμη του Θεού στο πνεύμα σου ρέει σύμφωνα με τον τρόπο που σκέφτεσαι:

"Ας πληθύνει σε σας χάρη και ειρήνη διαμέσου τής επίγνωσης του Θεού, και του Ιησού τού Κυρίου μας.
Καθώς η θεία δύναμή του χάρισε σε μας όλα τα απαραίτητα προς ζωή και ευσέβεια, διαμέσου τής επίγνωσης εκείνου που μας κάλεσε με τη δόξα του και την αρετή." 2Πέτ. 1:2-3

Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκειμένου να έχεις ειρήνη θα πρέπει πρώτα να έχεις την επίγνωση του Θεού, η οποία θα παράγει ειρήνη.
(Γαλ. 5:22-23)

Ο Λόγος είναι η γνώση του Θεού και το άγιο Πνεύμα κάνει αυτήν την γνώση να εκδηλωθεί και στο φυσικό. Όλες οι ευλογίες που θα ακολουθήσουν θα είναι καρπός της ανακαίνισης του νου σου. Αν παλεύεις με τις σχέσεις σου, (οικογένεια, φίλοι, δουλειά) το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αρχίζεις να αλλάζεις τον εαυτό σου αντί να προσεύχεσαι στο Θεό να αλλάξει τους άλλους.

Μπορεί ο τρόπος που σκέφτεσαι να μην είναι η άμεση αιτία του προβλήματος που έχεις, αλλά σίγουρα μπορείς να βγεις νικητής μέσα από αυτό με το σωστό σκεπτικό, με το να αρχίσεις να πιστεύεις δηλαδή στο Λόγο του Θεού. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα:

Μια άσχημη διάγνωση από το γιατρό  για μια ασθένεια που σε ταλαιπωρεί, δε σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια, ότι δηλαδή το πρόβλημα δεν υπάρχει. Ο γιατρός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σου πει αυτό που βλέπει στο φυσικό. Μην ξεχνάς όμως ότι:

"...μεγαλύτερος είναι αυτός που είναι μέσα σε σας, παρά αυτός που είναι μέσα στον κόσμο." 1Ιωάν. 4:4

"Κανένα όπλο, που κατασκευάστηκε εναντίον σου δεν θα ευοδωθεί..." Ησ. 54:17

Συνδυάζοντας τα παραπάνω εδάφια με τη Ρωμ. 8:5-6 καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι με το να σκεφτόμαστε μόνο θετικά δεν είναι αρκετό. Η θετική σκέψη από μόνη της δεν έχει δύναμη. Δεν μπορείς να απελευθερώσεις κάτι που δεν έχεις. Χρειάζεται να αναγεννηθείς ώστε να μπορέσεις να φέρεις τον καρπό του Πνεύματος (Γαλ. 5:22-23).

Είναι αδύνατον με φυσικά μέσα να φτάσεις στο σημείο που ο Θεός έχει σχεδιάσει για τη ζωή σου, ούτε είσαι αρκετά έξυπνος ώστε να κάνεις αυτό που ο Θεός μπορεί να κάνει στη ζωή σου. Θα πρέπει να πάρεις τον Λόγο στην καρδιά σου και να του επιτρέψεις να επιτελέσει το έργο του.  Η μελέτη του Λόγου θα σε βοηθήσει να έχεις μια καλύτερη σχέση με το Θεό, να Τον ακούς καλύτερα, να παίρνεις ευκολότερα οδηγίες και κατεύθυνση και να έχεις καρποφορία. Χρειάζεται να γνωρίζεις ποιός είσαι και ποια είναι η πραγματική σου φύση:

"Επειδή, κάθε τι που γεννήθηκε από τον Θεό, νικάει τον κόσμο, και η νίκη που νίκησε τον κόσμο είναι τούτη: Η πίστη μας." 1Ιωάν. 5:4
   
Είναι φυσιολογικό για έναν χριστιανό να νικάει τον κόσμο, κι όμως μόνο λίγοι είναι αυτοί οι χριστιανοί που το πετυχαίνουν. Ζητούμε από το Θεό να κάνει πράγματα για εμάς αντί να επιτρέπουμε τη φύση την οποία Εκείνος μας έδωσε να εκδηλωθεί δια μέσου της πίστης  και της ανακαίνισης του νου μας (Ρωμ. 12:2).

Η ζωή είναι σαν τη φωτιά. Πρέπει να διαλέξεις σε ποιο καλούπι θα την στρέψεις. Στο καλούπι του κόσμου ή του Λόγου; Η μεταμόρφωση θα έρθει δια της ανακαίνισης του νου σου. Μην περιορίζεις το Θεό με το φτωχό σου σκεπτικό. Άρχισε να μεγαλοποιείς την λύση και όχι το πρόβλημα!

Στους Κριτές στο κεφ. 6 βλέπουμε την ιστορία του Γεδεών με τους Μαδιανίτες, οι οποίοι καταδυνάστευαν το λαό του κλέβοντας τις σοδειές τους, κάνοντάς τους φτωχούς (εδ. 6). Τον Γεδεών, αν και φαίνεται  φοβισμένος, δείτε πώς τον χαιρετά ο άγγελος του Κυρίου:

"Και ο άγγελος του Κυρίου φάνηκε σ' αυτόν, και του είπε: Ο Κύριος μαζί σου, ισχυρέ σε δύναμη." Κρ. 6:12

Έτσι έβλεπε τον Γεδεών ο Κύριος και έτσι βλέπει και εσένα. Ξέρεις γιατί;
" ... ο Κύριος δεν βλέπει όπως βλέπει ο άνθρωπος· επειδή, ο άνθρωπος βλέπει το φαινόμενο, ο Κύριος όμως βλέπει την καρδιά." 1Σαμ. 16:7

Είναι ορισμένοι άνθρωποι που ζουν μέσα στη μιζέρια, αλλά παρ' όλα αυτά φοβούνται να πάρουν ένα ρίσκο και να αλλάξουν την κατάσταση αυτή. Κάποιοι άλλοι περιμένουν να συμβεί ένα θαύμα που θα αλλάξει τη ζωή τους μέσα σε μια στιγμή. Δυστυχώς τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Θέλεις πραγματικά να αλλάξεις τη ζωή σου; Άλλαξε τότε τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου. Άρχισε να βλέπεις τον εαυτό σου μέσα από  τα μάτια του Θεού. Στην ουράνια βασιλεία ο Λόγος λειτουργεί όπως ο σπόρος στη φύση. Φύτεψε το σπόρο του Λόγου στην καρδιά σου, πότισέ του  πίστη και θα καρποφορήσει την αλλαγή που περιμένεις.


Αμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου