.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Ο σκόλοπας του αποστόλου Παύλου

Από Αργύρης Σιμώνης            

Κάτι το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την ασθένεια ανάμεσα στους πιστούς είναι το εδάφιο το οποίο αναφέρεται στο "αγκάθι" στη σάρκα του Παύλου στη Β Κορ. 12:7, ή αλλιώς ο "σκόλοπας" όπως αναφέρει το αρχαίο ελληνικό κείμενο, το οποίο ο Θεός δεν το αφαίρεσε από τον Παύλο παρόλο που προσευχήθηκε στον Κύριο 3 φορές γι' αυτό: 

"Και για να μη υπερηφανεύομαι, εξαιτίας τής υπερβολής των αποκαλύψεων, μου δόθηκε ένας σκόλοπας στη σάρκα, ένας άγγελος του σατανά, για να με χτυπάει, για να μη υπερηφανεύομαι.
Για το ζήτημα αυτό παρακάλεσα τον Κύριο τρεις φορές, για να απομακρυνθεί από μένα·και μου είπε: Αρκεί σε σένα η χάρη μου· επειδή, μέσα σε αδυναμία, η δύναμή μου φανερώνεται τέλεια. Με βαθύτατη ευχαρίστηση, λοιπόν, θα καυχηθώ περισσότερο στις αδυναμίες μου, για να κατοικήσει μέσα μου η δύναμη του Χριστού." 2Κορ. 12:7-9

Πολλοί χριστιανοί παραμένουν δέσμιοι ασθενειών μη έχοντας ελπίδα θεραπείας γιατί πιστεύουν ότι η ασθένεια αυτή είναι το αγκάθι στη σάρκα τους όπως περιγράφει ο Παύλος.

Η φράση "αγκάθι στη σάρκα" περιγράφεται επίσης στο βιβλίο των Αριθμών 33:55, στον Ιησού του Ναυή 23:13 και στους Κριτές 2:3. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι αυτό ήταν μια ασθένεια από τον Θεό για να κρατήσει τον Παύλο ταπεινό. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα ήταν ο διωγμός προερχόμενος από τον διάβολο για να εμποδίσει τους ανθρώπους να δεχτούν το ευαγγέλιο, εξ αιτίας των διωγμών που το ακολουθούν. 

Η χρήση της λέξης "ἐν ταῖς ἀσθενείαις μου" στο εδ. 9 δεν αναφέρεται σε κάποιο είδος αρρώστιας, αλλά στο πλαίσιο όλου του χωρίου της Γραφής εδώ, αναφέρεται στους διωγμούς που ο Παύλος υπέστη. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο σατανάς ήταν αυτός που προκάλεσε αυτό το "αγκάθι" και όχι ο Θεός. 
Ο λόγος που ο Κύριος δεν το αφαίρεσε είναι ότι οι πιστοί δεν έχουν λυτρωθεί από διωγμούς:

"Και, μάλιστα, όλοι όσοι θέλουν να ζουν με τρόπο ευσεβή εν Χριστώ Ιησού, θα διωχθούν." Β' Τιμ. 3:12 

Αν ο Κύριος σταματούσε κάθε διωγμό εναντίον των χριστιανών, ο Σαύλος ποτέ δεν θα γινόταν ο απόστολος Παύλος. Ήταν ένας από τους φανατικούς διώκτες και αρχηγός εναντίον των χριστιανών. (Πράξεις 9:1). Ο Κύριος δεν λύτρωσε τον πρωτομάρτυρα Στέφανο από τους διωγμούς αλλά το χρησιμοποίησε για τη δόξα του ονόματός Του και για να φέρει την βεβαίωση και την πεποίθηση στην καρδιά του μελλοντικού αποστόλου Παύλου. Ο Κύριος συνεχίζει να αγαπάει αυτούς που Τον καταδιώκουν.

Πολύς κόσμος επίσης αποδίδει την ευθύνη στον Θεό για το αγκάθι αυτό και ότι ο διάβολος μπορεί να κάνει μόνο ό,τι ο Θεός του "επιτρέπει". Ούτε αυτό αληθεύει. Ο Κύριος δεν είναι η πηγή των προβλημάτων μας. Ο Παύλος υπέφερε διωγμό όπου πήγαινε: 

"παρά μόνον ότι το Άγιο Πνεύμα δίνει μαρτυρία σε κάθε πόλη, λέγοντας ότι: Δεσμά και θλίψεις με περιμένουν·" Πράξ. 20:23

Αυτός ο αγγελιοφόρος του σατανά ήταν ένα δαιμονικό πνεύμα που ξεσήκωνε τον κόσμο να έρθουν ενάντια στον Παύλο. Αυτές οι επιθέσεις είχαν τη μορφή κατακρίσεων, διωγμών και στεναχώριας για χάρη του ευαγγελίου του Χριστού που τις περισσότερες φορές άφηνε και ορατά σημάδια και πληγές επάνω στο σώμα (λόγω σωματικής βίας που ασκούταν).

Όταν ερχόμαστε στο εδάφιο 7 
"Και για να μη υπερηφανεύομαι, εξαιτίας τής υπερβολής των αποκαλύψεων" 
σε συνδυασμό με το εδ. 9 
"θα καυχηθώ περισσότερο στις αδυναμίες μου", 
μιλάει για την υπόσχεση του Θεού ότι θα υψώσει τους αληθινούς πιστούς (Ψαλμοί 37:34, 92:10 και Ματθ.23:12)

"Πρόσμενε τον Κύριο, και φύλαττε τον δρόμο του, και θα σε υψώσει για να κληρονομήσεις τη γη· όταν οι ασεβείς εξολοθρευτούν, θα δεις." Ψαλ. 37:34

"Αλλά, εσύ θα υψώσεις το κέρας μου, όπως του μονοκέρατου ζώου· εγώ θα χριστώ με νέο λάδι·" Ψαλ. 92:10

"Και όποιος υψώσει τον εαυτό του, θα ταπεινωθεί· όποιος, όμως, ταπεινώσει τον εαυτό του, θα υψωθεί." Ματθ. 23:12

Μην ξεχνάτε ότι εξ αιτίας αυτής της "υπερβολής των αποκαλύψεων" που αναφέρεται στο εδ. 7, ο Παύλος έγραψε τη μισή Καινή Διαθήκη. Η υπερηφάνεια και η καύχηση που είχε δεν ήταν προς τον εαυτό του αλλά προς τον Κύριο. Υπάρχει κατά Κύριον περηφάνια όπως υπάρχει και βιβλικός φόβος Κυρίου και βιβλική οργή κατά Κύριο που καλούμαστε να εφαρμόζουμε σαν πιστοί. 

Οπότε, ενώ είναι βιβλικό το ότι θα υποστείς διωγμό κατά τη διακονία σου υπηρετώντας τον Κύριο επειδή ο διάβολος θα στείλει τους αγγελιοφόρους του που θα ξεσηκώσουν ανθρώπους εναντίον σου, η ασθένεια ποτέ δεν είναι στο θέλημα του Θεού για τη ζωή σου. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το να προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τις Γραφές για να δικαιολογήσουμε την ασθένεια, η οποία ασθένεια έχει εξαγορασθεί πλήρως με τη σταυρική θυσία του Χριστού μας. 

Αμήν! 🙏

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου