.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Χάνεται η σωτηρία;

  Από Αργύρης Σιμώνης


Μπορεί ένας Χριστιανός να "χάσει" τη σωτηρία του;

Υπάρχουν πέντε προϋποθέσεις που κάποιος πρέπει να πληρεί ώστε να παραπέσει εκτός της Θείας Χάρης, ή αλλιώς να στερηθεί της σωτηρίας του:

"Επειδή, είναι αδύνατον αυτοί που μια φορά φωτίστηκαν, και γεύτηκαν την επουράνια δωρεά, που έγιναν μέτοχοι του Αγίου Πνεύματος,
και γεύτηκαν τον καλό λόγο τού Θεού, και τις δυνάμεις τού μέλλοντα αιώνα,
και έπειτα, αφού παρέπεσαν, είναι αδύνατον να τους ανακαινίζει κανείς ξανά σε μετάνοια, ανασταυρώνοντας στον εαυτό τους τον Υιό τού Θεού, και καταντροπιάζοντας." Εβρ. 6:4-6

Ας το εξετάσουμε με τη σειρά:

1. Πρέπει να έχουν φωτιστεί. Εδώ μιλάει για το Άγιο Πνεύμα που μας αποκαλύπτει τον Ιησού (Ιωάν. 6:44 και 65)

2. Πρέπει να έχουν γευτεί την επουράνια δωρεά. Πιστεύω ότι αυτό μιλάει για το δώρο της σωτηρίας: 
"Επειδή, κατά χάρη είστε σωσμένοι, διαμέσου τής πίστης· κι αυτό δεν είναι από σας· είναι δώρο τού Θεού·" Εφεσ. 2:8

Με άλλα λόγια, οι μή σωσμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να "χάσουν" αυτό που δεν είχαν ποτέ. Πρέπει να υπάρξει υπερφυσική μεταστροφή, όχι μόνο θρησκευτική άσκηση.

3. Πρέπει να έχουν γίνει μέτοχοι του Αγίου Πνεύματος. Αυτό μιλάει για τη λήψη του δώρου του Αγίου Πνεύματος. Οι άνθρωποι που δεν έχουν λάβει το Άγιο Πνεύμα δεν μπορούν να "παραπέσουν" (Εβραίους 6:6).

4. Πρέπει να έχουν γευτεί τον καλό Λόγο του Θεού. Πιστεύω ότι αυτό μιλάει για αποκαλυπτική γνώση του Λόγου του Θεού. Όχι απλή εγκεφαλική γνώση, αλλά η γνώση που ο Θεός υπερφυσικά αποκαλύπτει την αλήθεια από τον Λόγο Του. 

5. "Δυνάμεις τού μέλλοντα αιώνα". 
Εδώ προφανώς μιλάει για τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και την υπερφυσική δύναμη (Α' Κορινθίους 12:5-11). Μιλάει για εκείνους που έχουν λειτουργήσει στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και είδαν τη δύναμη του Θεού να εκδηλώνεται μέσω αυτών.

Αυτές οι πέντε προϋποθέσεις περιγράφουν βασικά τους ώριμους Χριστιανούς, κάτι που ο συγγραφέας είχε προτρέψει τους αρχικούς αναγνώστες να γίνουν (Εβραίους 5:11-13)
Ο συγγραφέας έλεγε ότι οι ανώριμοι χριστιανοί δεν μπορούν να απορρίψουν τη σωτηρία τους. Είναι κάτι σαν τους ανήλικους στην κοινωνία μας που θα ήθελαν να απαρνηθούν τις οικογένειές τους. Επειδή στα παιδιά λείπει η ωριμότητα, πολλές φορές δεν ξέρουν τι λένε. Για παράδειγμα πολλά παιδιά έχουν αναστατωθεί και είπαν ότι θα ήθελαν να μην ήταν παιδιά των γονιών τους, να ανήκαν σε κάποιον άλλο. Νομικά όμως δεν τους καταλογίζεται. Αν όμως έκαναν το ίδιο σαν ενήλικες, ο νόμος θα τους στήριζε.

Ομοίως, αυτά τα εδάφια λένε ότι οι ανώριμοι Χριστιανοί δεν θα λογοδοτήσουν για βλασφημία εναντίον του Θεού. Πράγματι, ο Απόστολος Παύλος είπε ότι συγχωρέθηκε για τη βλασφημία του επειδή το έκανε με "άγνοια και έπραξε μέσα σε απιστία" (Α' Τιμόθεο 1:13).

Στο εδ. 6  λέει ξεκάθαρα ότι από τη στιγμή που οι άνθρωποι απορρίψουν εσκεμμένα τον Κύριο και έχουν αρκετή ωριμότητα για να γνωρίζουν τι κάνουν, όπως περιγράφεται στα εδάφια 4-5, είναι αδύνατο να σωθούν ξανά. Δεν υπάρχει πια θυσία για τις αμαρτίες τους. Ο Ιησούς αντιμετώπισε τις αμαρτίες τους μια φορά. Και αν το απορρίψουν αυτό, δεν θα πεθάνει ξανά για τις αμαρτίες τους. 
Τα εδάφια αυτά δεν διδάσκουν την απώλεια της σωτηρίας κάθε φορά που αμαρτάνουμε και ότι κάθε φορά πρέπει να μετανοούμε και να επιστρέφουμε στη χάρη του Θεού. Διακηρύσσουν ακριβώς το αντίθετο. Εάν οι άνθρωποι απαρνηθούν τη σωτηρία τους, δεν μπορούν ποτέ να ανακάμψουν από αυτήν.

Αν ανησυχείς λοιπόν ότι έχεις "χάσει" τη σωτηρία σου, να είσαι σίγουρος ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, επειδή το Πνεύμα του Θεού συνεχίζει να δίνει μαρτυρία μέσα σου για Εκείνον. Άνθρωποι που απορρίπτουν τη σωτηρία τους, σημαίνει ότι έχουν ήδη καυτηριάσει τη συνείδησή τους (Α' Τιμ. 4:2) και ο Κύριος τους αφήνει στην τύχη τους, σταματά να τους δίνει μαρτυρία, παραδίνοντάς τους σε αδόκιμο νου (Ρωμ. 1:28). Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να σε αφήσει ο ζωντανός Θεός στην τύχη σου! Ποτέ όμως δε θα σου επιβάλει με το ζόρι να περάσεις μια αιωνιότητα μαζί Του.






2 σχόλια:

  1. Νά Είστε καλά υγεία ψυχική καί σωματική νά έχουμε όλοι!! καί ευλογημένα Χριστούγεννα!!Ο θεός νά είναι δίπλα μας καί νά μας ευλογεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή