Από Αργύρης Σιμώνης
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη δύναμη της συνεργασίας και τις απολαβές που μπορούμε να έχουμε όταν γινόμαστε συνεργάτες και υποστηρίζουμε χρηματικά μια διακονία που διαδίδει τα καλά νέα του Ευαγγελίου. Το σημερινό αποτελεί το 4ο και τελευταίο μέρος της σειράς επάνω στα οικονομικά του Θεού. Σας προτρέπω να δείτε επίσης το 1ο, το 2ο και το 3ο μέρος της σειράς για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα επάνω στο θέμα.
Ας ξεκινήσουμε με το παράδειγμα του Παύλου, όταν γράφει στους Φιλιππισίους:
"Ο δε Θεός μου θα εκπληρώσει κάθε ανάγκη σας, σύμφωνα με τον πλούτο του, με δόξα, διαμέσου τού Ιησού Χριστού." Φιλ. 4:19
Αυτό και τα προηγούμενα 5 εδάφια (από το εδ. 15) γράφτηκε σε ανθρώπους που συνεργάζονταν με τον Παύλο στο Ευαγγέλιο, υποστήριζαν τη διακονία του οικονομικά και έδιναν σε τακτική βάση. Έχουμε μιλήσει εκτενέστερα στα προηγούμενα μαθήματα ότι ο Θεός δεν βρέχει λεφτά από τον ουρανό, αλλά μας δίνει την ικανότητα να αποκτάμε πλούτο και ο λόγος που το κάνει είναι για να στερεωθεί η Βασιλεία Του επάνω στη Γη:
"Αλλά, θα θυμάσαι τον Κύριο τον Θεό σου· επειδή, αυτός είναι που σου δίνει δύναμη να αποκτάς πλούτη, για να στερεώσει τη διαθήκη του, που ορκίστηκε στους πατέρες σου, όπως είναι τη σημερινή ημέρα." Δευτ. 8:18
Όταν προσευχόμαστε και ζητάμε από τον Θεό οδηγία για το πώς και πού να δίνουμε, δίνουμε πρόσβαση στον Κύριο να επέμβει προσωπικά στα οικονομικά μας και να είστε βέβαιοι ότι Αυτός μπορεί να φροντίσει για τις οικονομικές μας ανάγκες πολύ καλύτερα από ότι μπορούμε εμείς!
Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Στις Παροιμίες διαβάζουμε:
"Το δώρο τού ανθρώπου ανοίγει σ' αυτόν τόπο, και τον φέρνει μπροστά στους μεγάλους." Παρ. 18:16
Τι σημαίνει άραγε αυτό που λέει ότι τα δώρα μας θα μας κάνουν χώρο και θα μας φέρουν ενώπιον μεγάλων ανδρών;
Πιστεύω ότι η Γραφή εδώ περιγράφει μια πολύ σημαντική πτυχή του τι συμβαίνει όταν γινόμαστε συνεργάτες και υποστηρικτές μιας διακονίας.
Ας εξετάσουμε το παράδειγμα του βασιλιά Σολομώντα στο Α' Βασιλέων κεφ. 10. Η Γραφή μας μιλάει εδώ για τον Σολομώντα, τον σοφότερο άνθρωπο στο πρόσωπο της γης. Ο Σολομώντας παρ' όλο που του δόθηκε η ευκαιρία να ζητήσει ό,τι ήθελε από τον Θεό, αυτός ανιδιοτελώς ζήτησε σοφία για να είναι καλός βασιλιάς. Ο Θεός όχι μόνο του έδωσε αυτό που ζήτησε, αλλά του έδωσε και ότι δεν ζήτησε. Του έδωσε μακροζωία και τον έκανε εξαιρετικά πλούσιο. Η Γραφή μάλιστα μας περιγράφει ότι ήταν τόσο πλούσιος ώστε ό,τι είχε ήταν φτιαγμένο από χρυσό και το ασήμι δεν το χρησιμοποιούσαν καν:
"Και όλα τα σκεύη τού ποτού τού βασιλιά Σολομώντα ήσαν από χρυσάφι, και όλα τα σκεύη τού σπιτιού τού δάσους τού Λιβάνου ήσαν από καθαρό χρυσάφι· κανένα από ασήμι· το ασήμι υπολογιζόταν για τίποτε στις ημέρες τού Σολομώντα." 1Βασ. 10:21
Η φήμη του Σολομώντα εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, και στο Α΄ Βασιλέων, κεφάλαιο 10:1-3, διαβάζουμε:
"ΚΑΙ η βασίλισσα της Σεβά, καθώς άκουσε τη φήμη τού Σολομώντα για το όνομα του Κυρίου, ήρθε για να τον δοκιμάσει με αινίγματα.
Και ήρθε στην Ιερουσαλήμ με υπερβολικά μεγάλη συνοδεία, με καμήλες φορτωμένες αρώματα, και χρυσάφι υπερβολικά πολύ, και πολύτιμες πέτρες· και όταν ήρθε στον Σολομώντα, μίλησε μαζί του για όλα όσα είχε στην καρδιά της.
Και ο Σολομώντας εξήγησε σ' αυτήν όλα τα ερωτήματά της· και δεν στάθηκε τίποτε κρυμμένο από τον βασιλιά, που δεν της το εξήγησε." 1Βασ. 10:1-3
Η Βασίλισσα της Σεβά εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το βασίλειο και τη σοφία του Σολομώντα που της έκοψε την ανάσα:
"Και η βασίλισσα της Σεβά βλέποντας τη σοφία τού Σολομώντα, και το σπίτι που είχε κτίσει,
και τα φαγητά τού τραπεζιού του, και τον τρόπο που κάθονταν οι δούλοι του, και τη στάση των υπουργών του, και το ντύσιμό τους, και τους οινοχόους του, και την ανάβασή του από την οποία ανέβαινε στον οίκο τού Κυρίου, έγινε έκθαμβη." 1Βασ. 10:4-5
Πιο κάτω διαβάζουμε:
"Και ολόκληρη η γη ζητούσε το πρόσωπο του Σολομώντα, για να ακούσουν τη σοφία του, που ο Θεός είχε δώσει στην καρδιά του." 1Βασ. 10:24
Ο Σολομώντας ήταν ο πιο διάσημος άνθρωπος στον κόσμο στην εποχής του. Διοικούσε το πιο ισχυρό και ευημερές βασίλειο και όλοι οι άνθρωποι της γης ζητούσαν την προσοχή του ώστε να μπορούν να μάθουν από τη σοφία του, να πάρουν τη γνώμη του και να λάβουν την εύνοιά του. Είμαι σίγουρος ότι και άλλοι στάθηκαν μπροστά του, αλλά σκεφτήκατε ποτέ γιατί η Γραφή μας αναφέρει μόνο την ιστορία της βασίλισσας του Σεβά; Τί ήταν αυτό που της άνοιξε το δρόμο ώστε να μπορέσει να έχει την ακρόαση του Σολομώντα; Το ρωτάω αυτό γιατί πιστεύω ότι η ουρά αναμονής πρέπει να ήταν πολύ μεγάλη. Η απάντηση βρίσκεται στο εδάφιο από τις Παροιμίες που διαβάσαμε προηγουμένως:
"Το δώρο τού ανθρώπου ανοίγει σ' αυτόν τόπο, και τον φέρνει μπροστά στους μεγάλους." Παρ. 18:16
"Και έδωσε στον βασιλιά 120 τάλαντα χρυσάφι, και υπερβολικά πολλά αρώματα, και πέτρες πολύτιμες· δεν είχε έρθει πλέον τόση αφθονία αρωμάτων, όπως εκείνα που η βασίλισσα της Σεβά έδωσε στον βασιλιά Σολομώντα." (Α'Βασ. 10:10)
Το δώρο της ήταν αυτό που της άνοιξε χώρο και την έφερε μπροστά σε έναν σπουδαίο άντρα. Σύμφωνα με τη σημερινή αξία του χρυσού, οι 4,2 περίπου τόνοι χρυσού (120 τάλαντα Χ 34 kg/τάλαντο) ανέρχονται σε αξία 230 εκ. ευρώ! Και αυτό είναι χωρίς να υπολογίζουμε την αξία των πολύτιμων λίθων, μπαχαρικών και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που περιλάμβανε το πακέτο του δώρου.
Τι πήρε λοιπόν η βασίλισσα της Σεβά από αυτό; Όλα όσα ήθελε και πολλά άλλα. Στο Α' Βασ. 10:13 διαβάζουμε:
"Και ο βασιλιάς Σολομώντας έδωσε στη βασίλισσα της Σεβά όλα όσα θέλησε, όσα ζήτησε, εκτός των όσων έδωσε σ' αυτήν από μόνος του ο βασιλιάς Σολομώντας. Και επέστρεψε στη γη της, αυτή και οι δούλοι της." Α' Βασ. 10:13
Το ίδιο μας επιβεβαιώνει και ο απ. Παύλος:
"Λέω, μάλιστα, τούτο, ότι αυτός που σπέρνει φειδωλά, φειδωλά και θα θερίσει· κι αυτός που σπέρνει με αφθονία, με αφθονία και θα θερίσει.
Κάθε ένας ανάλογα με την προαίρεση της καρδιάς του, όχι με λύπη ή από ανάγκη· επειδή, τον πρόσχαρο δότη αγαπάει ο Θεός." Β'Κορ. 9:6-7
Με μια μικρή μελέτη που έκανα επάνω σε αυτό, υπολογίζω ότι το δώρο που έδωσε η βασίλισσα στον Σολομώντα ήταν ίσο με περίπου το ένα δέκατο του ετήσιου εισοδήματος του βασιλιά. Όταν λοιπόν διαβάζουμε ότι ο βασιλιάς της έδωσε από τον προσωπικό του θησαυρό, δεν νομίζετε ότι το δώρο του πλουσιότερου ανθρώπου επάνω στη γη ήταν μεγαλύτερο από το δικό της; Πιστεύω ότι όταν η βασίλισσα έφυγε για το σπίτι της, έφυγε με περισσότερα πλούτη, περισσότερη σοφία και την εύνοια του μεγαλύτερου βασιλιά επάνω στη γη. Το δώρο της άνοιξε την πόρτα σε μεγάλες ευλογίες.
Εδώ θα θέσω και ένα ακόμη ερώτημα: Σας φαίνεται εγωιστικό αυτό που έκανε η βασίλισσα της Σεβά; Σκέφτεστε ότι όλα αυτά τα πλούτη θα μπορούσαν να είχαν δοθεί στους φτωχούς που θα χρειάζονταν πραγματικά τη βοήθεια αντί για τον πλουσιότερο άνθρωπο στη γη;
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα. Θυμηθείτε τι είχε πει και ο Ιούδας σαν ταμίας του Ιησού, όταν η γυναίκα εκείνη έχυσε το πολύτιμο μύρο στα πόδια Tου και με τα μαλλιά της το σκούπιζε:
"Γιατί τούτο το μύρο δεν πουλήθηκε για 300 δηνάρια, και δεν δόθηκε στους φτωχούς;" Ιωάν. 12:5
"Ο Ιησούς, λοιπόν, είπε: Άφησέ την· το φύλαξε για την ημέρα τού ενταφιασμού μου.
Επειδή, τους φτωχούς τούς έχετε πάντοτε μαζί σας, εμένα όμως δεν με έχετε πάντοτε." Ιωάν. 12:7-8
Η Μαρία, η αδερφή του Λαζάρου, έκανε στον Κύριο ένα πολύτιμο δώρο, το οποίο βέβαια ήταν πολύ μικρό μπροστά στο δώρο που ο Κύριος της έκανε, που ανέστησε τον αδελφό της.
Είμαι σίγουρος ότι στην περίπτωση της βασίλισσας του Σεβά, ένα τέτοιο μεγάλο καραβάνι κουβαλώντας όλα αυτά τα πολύτιμα δώρα, ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο. Είναι πολύ πιθανό το καραβάνι αυτό να πέρασε και από φτωχές περιοχές αλλά η βασίλισσα κατάλαβε μια πολύ σημαντική αρχή που ισχύει και σήμερα για την υποστήριξη μιας διακονίας:
Ο Σολομώντας δεν χρειαζόταν τα πλούτη της βασίλισσας, αλλά αυτή χρειαζόταν τη σοφία και την ευλογία του, και το δώρο της άνοιξε την πόρτα σε αυτό που χρειαζόταν. Πιθανότατα έφυγε με περισσότερα πλούτη από όσα έφερε και σκεφτείτε πόση περισσότερη ευλογία μπορεί να ήταν για τους φτωχούς στο ταξίδι της επιστροφής της. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί η οικονομία στη Βασιλεία του Θεού.
Όταν δίνετε σε μια διακονία, όχι μόνο ευλογείτε τους ανθρώπους που αγγίζονται από αυτή τη διακονία, αλλά ξεκινάτε μια υπερφυσική ροή στα οικονομικά σας και συμμετέχετε στο χρίσμα και την ευλογία που υπάρχει στη διακονία αυτή. Δεν είναι κακό να θέλω το χρίσμα που υπάρχει στη ζωή ενός εργάτη του Θεού. Ο απ. Παύλος μας προτρέπει να αναζητούμε με ζήλο τα πνευματικά χαρίσματα. Πιστεύω ότι και εγώ με τη γυναίκα μου κινούμαστε στο χρίσμα διακονιών που υποστηρίζουμε γιατί έτσι έχει θέσει ο Θεός τους πνευματικούς Του νόμους. Αυτό που έχουμε προσευχηθεί είναι:
"Κύριε, θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού. Θα σπείρουμε σε αυτό το άτομο και σε αυτή τη διακονία και με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουμε μια πόρτα που θα επιτρέπει στην ευλογία που είναι πάνω τους να ρέει και προς το μέρος μας."
Μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν στη ζωή σας, όπως τα έχουμε δει να συμβαίνουν και στη δική μας ζωή, όταν προσφέρετε το δώρο σας με πίστη στον Κύριο.
Η βασίλισσα της Σεβά χρειαζόταν κάτι που οι δικοί της άνθρωποι δεν μπορούσαν να της δώσουν. Έτσι πήγε σε αυτόν που μπορούσε, τον βασιλιά Σολομώντα. Δεν ήταν απλώς μια εγωιστική επιθυμία, αλλά μια σημαντική απόφαση για να μπορέσει να εκπληρώσει καλύτερα τον ρόλο της ως βασίλισσα.
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη δύναμη που υπάρχει σε αυτού του είδους τη συνεργασία και στη συνέχεια να βάλετε αυτή τη δύναμη να λειτουργήσει προς όφελός σας. Προσευχηθείτε στον Κύριο και ζητήστε Του να σας δείξει πού να γίνετε συνεργάτες.
Προσεύχομαι να φωτιστούν τα μάτια της διάνοιάς σας και με αυτή τη διδασκαλία το Άγιο Πνεύμα να δώσει μαρτυρία μέσα σας.
Η διάδοση του Ευαγγελίου κοστίζει τόσο σε προσωπικό αγώνα, όσο και σε χρήματα. Κι εμείς στη διακονία που κάνουμε, μοιραζόμαστε τα καλά νέα του Ευαγγελίου μαζί σας, καθώς και τις αποκαλύψεις και τις εμπειρίες που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια περπατώντας μαζί με τον Κύριο. Αν ευλογείστε από αυτό που κάνουμε, για όσους ο Κύριος βάλει στην καρδιά σας να υποστηρίξετε και τη δική μας διακονία, προσεύχομαι η ευλογία και το χρίσμα που υπάρχει στη δική μας ζωή να απελευθερωθεί και σε εσάς, τους συνεργάτες μας.
Αμήν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου