.............................................................................

.............................................................................

Translate

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Aνακαλύπτοντας την πίστη - Μέρα νηστείας 9/21

 Από Αργύρης Σιμώνης

Από τα προηγούμενα κεφάλαια στην προς Εβραίους επιστολή μέχρι το κεφ. 11,  έχει ήδη αποδειχτεί ότι η πίστη και όχι τα έργα, ήταν αυτό που μας έκανε να δικαιωθούμε μπροστά στον Θεό. 
Εδώ από την αρχή του κεφαλαίου αρχίζει να περιγράφεται η πίστη με περισσότερες λεπτομέρειες. Ο συγγραφέας πλέκει ένα εγκώμιο για τον Άβελ, τον Ενώχ, τον Νώε, τον Αβραάμ, τη Σάρρα, τον Μωυσή και τόσους άλλους ήρωες πίστης που αναφέρονται στη Γραφή. 

Η πίστη είναι μια πολύ παρεξηγημένη έννοια. Είναι μια φοβερή δύναμη και είναι πραγματική.  Δεν είναι  ευχολόγια που νομίζουν κάποιοι ότι αν πιστέψουν δυνατά και για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι κάτι που δεν είναι πραγματικό, θα γίνει.

Η πίστη έχει ουσία και αποδείξεις:
"EINAI δε η πίστη, πεποίθηση γι’ αυτά που ελπίζονται, βεβαίωση για πράγματα που δεν βλέπονται."
ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ 11:1 

Έχει δηλαδή ουσία και αποδείξεις για πράγματα που δεν φαίνονται αλλά υπάρχουν. 
Υπάρχουν πνευματικές πραγματικότητες που υφίστανται γύρω μας και υπόκεινται σε νόμους. Ο Παύλος το εξηγεί ωραία στην επιστολή προς Ρωμαίους:

"Πού είναι, λοιπόν, η καύχηση; Kλείστηκε έξω. Mε ποιον νόμο; Tων έργων; Όχι· αλλά με τον νόμο τής πίστης. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος ανακηρύσσεται δίκαιος διαμέσου τής πίστης, χωρίς τα έργα τού νόμου.
ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ 3:27‭-‬28

Η πίστη διέπεται από νόμους, όπως ακριβώς είναι η βαρύτητα ή ο ηλεκτρισμός. Αν λοιπόν αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε έτσι την πίστη, και όχι ως κάτι που κάποιες φορές λειτουργεί και άλλες φορές όχι, θα αρχίσουμε να έχουμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Ο ηλεκτρισμός υπάρχει εδώ στη γη από τη δημιουργία. Ο άνθρωπος μπορούσε να παρατηρήσει τον ηλεκτρισμό όπως στον κεραυνό και στον στατικό ηλεκτρισμό, αλλά μόνο όταν καταλάβαμε ότι υπάρχουν νόμοι που διέπουν τη δραστηριότητα του ηλεκτρισμού, άρχισε να σημειώνεται πρόοδος στη χρήση του και να τον εκμεταλλευόμαστε προς όφελός μας. Το ίδιο συμβαίνει και με την πίστη. Μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν νόμοι που διέπουν την πίστη και αρχίζουμε να τους καταλαβαίνουμε, θα απολαμβάνουμε ολοένα και περισσότερο καρπό.

Είναι ανοησία να πιστεύουμε ότι κάτι δεν υπάρχει επειδή δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε με τις φυσικές μας αισθήσεις. Πάρτε για παράδειγμα τα ραδιοκύματα. Επειδή δεν τα βλέπουμε δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μόνο με την πίστη λοιπόν είναι δυνατόν να γνωρίσουμε τον αόρατο Θεό που
"είναι πνεύμα· και εκείνοι που Τον προσκυνούν με το πνεύμα και με αλήθεια πρέπει να Τον προσκυνούν.
ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 4:24 

Με πίστη λοιπόν συνεχίζουμε στην ένατη μέρα της νηστείας, γνωρίζοντας ότι ο Κύριος είναι δίκαιος μισθαποδότης όσων Τον εκζητούν. Αυτή ήταν μια εισαγωγή στην πίστη. Θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με το θέμα αυτό σε επόμενα μηνύματα. 

Αμήν 🙏  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου